Bezczelna obsługa zwiększa sprzedaż luksusowych marek

29 kwietnia 2014, 09:57

W przypadku luksusowych marek im bardziej niegrzeczna obsługa, tym lepiej idzie sprzedaż - twierdzą psycholodzy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej.



Dostarczą proteiny, nie uszkodzą błony komórkowej

26 czerwca 2014, 12:24

Naukowcy z Texas A&M AgriLife Research odkryli sposób na bezpieczne dostarczenie protein do wnętrza komórek. Opracowana przez nich metoda może być łatwo zastosowana podczas badań.


Śmiertelny dla chorych na AIDS grzyb rośnie na drzewach

22 sierpnia 2014, 12:21

Dzięki letniemu projektowi naukowemu 13-latki wykazano, że środowiskowym źródłem grzyba Cryptococcus gattii, który od dawna wywołuje zakażenia osób z HIV/AIDS w Południowej Kalifornii, są drzewa.


Otyłość po cichu uszkadza serce

21 listopada 2014, 12:00

Otyłość prowadzi do subklinicznego uszkodzenia mięśnia sercowego i zwiększa ryzyko niewydolności serca nawet u osób bez choroby tego narządu.


Powstała 'mapa' budowy mózgu w dwóch typach ekstrawersji

26 lutego 2015, 13:28

Naukowcy z Brown University zmapowali podobieństwa i różnice między dwoma rodzajami ekstrawersji: ekstrawersją afiliacyjną i sprawczą.


Cukrzycy z nadwagą żyją dłużej

5 maja 2015, 10:04

Osoby z nadwagą – ale nie otyłe – które cierpią na cukrzycę typu 2. żyją dłużej, niż osoby o prawidłowej wadze z cukrzycą typu 2. To kolejny już znany „paradoks nadwagi”.


Biznesowe zapiski z handlu ludźmi

13 sierpnia 2015, 11:22

St. John's College, jeden z collage'ów Cambridge University, udostępnił dokumentację dotyczącą XVIII-wiecznego handlu niewolnikami. Możemy dowiedzieć się z niej m.in. jakie ceny osiągali poszczególni niewolnicy


Witamina D zwiększa tolerancję wysiłku i jest dobra dla serca

2 listopada 2015, 09:22

Zażywanie witaminy D pomaga w zwiększeniu poziomu sprawności i zmniejszeniu ryzyka choroby serca.


Zabałaganiona kuchnia nie sprzyja diecie

3 lutego 2016, 12:11

Zagracone i chaotyczne otoczenie może wywoływać stres, co z kolei prowadzi do zjadania większej ilości kalorycznych przekąsek.


Wegetarianizm zakodowany w genach

31 marca 2016, 06:16

Naukowcy z Uniwersytetu Cornella zauważyli, że istnieją 2 wersje pewnego genu: allel wegetariański i związany z dietą morską. Pierwszy występuje w społeczeństwach, w których od wielu pokoleń jada się głównie rośliny, np. w Indiach, Afryce oraz wschodniej i południowej Azji, a drugi u Innuitów z Grenlandii.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy